Veel gestelde vragen


Welke sneltest wordt er gebruikt?

Wij werken met de Healgen COVID-19 Antigeen sneltest. Deze test is een goedgekeurde sneltest door de overheid.
Deze COVID-19 sneltest is alleen geschikt voor gebruik door professionalsDaarom werken we bij CORONA TEST WESTLAND met gekwalificeerde en getrainde zorgverleners. 

Hoe betrouwbaar is deze sneltest?

De Healgen Covid-19 antigeen sneltest heeft een sensitiviteit van 96.7%  en de specificiteit van 99.2% op de aanwezigheid van Covid-19 virus partikels in het afgenomen monster. De test is betrouwbaar van de eerste tot en met de zevende ziektedag en wijst, indien positief, op een actieve ziekte.

Op welke manier wordt de test afgenomen?

De test wordt afgenomen met een neus swap. Het is belangrijk dat het wattenstaafje goed de neusholte bereikt. Dit is even een vervelend gevoel, maar duurt maar kort. U kunt er wat van gaan tranen. Vindt u het spannend? Geef het gerust aan bij onze zorg professionals, zij zullen er alles aan doen om u op uw gemak te stellen.

Hoe krijg ik de uitslag te horen?

U krijgt de uitslag via de mail bij het bij ons bekende e-mailadres.

Werken jullie samen met een arts?

Jazeker. Volgens de inspectie dienst is het verplicht om samen te werken met een arts. Ons testcentrum staat onder toezicht van huisarts Dr. J. Blom, BIG 99020029101. 

Positief getest, wat dan?

Als u besmet bent met het COVID-19 virus dan geldt daarvoor een meldingsplicht. Ga in thuisquarantaine.

Corona Test Westland zal zorgdragen voor het melden van uw positieve uitslag bij de GGD.

Meer informatie hoe te handelen bij een positief test resultaat vindt u via onderstaande link van de RIVM.

https://lci.rivm.nl/informatiepatientthuis

De GGD is bereikbaar via telefoonnummer 088 35 50 100.

Worden de kosten van de test vergoed door een zorgverzekeraar?

Nee. Het is niet mogelijk om de kosten van deze test te declareren bij een zorgverzekeraar.

Kan ik de uitslag gebruiken voor reizen naar het buitenland?

Check op de website www.nederlandwereldwijd.nl welke test geschikt is voor uw reis. Corona Test Westland kan voor u een PCR test en een antigeen sneltest verzorgen. Beide met reiscertificaat.

Ik ben bij jullie negatief getest en vervolgens bij de GGD positief, hoe kan dat?

U kunt alsnog ziek zijn geworden. Als u heeft getest voordat er virusdeeltjes zichtbaar zijn is uw testresultaat negatief. De test is altijd een moment opname. Daarnaast zit er in de antigeen sneltest een zeer kleine foutmarge ( 0,6%). Het kan voorkomen dat u test 'fout-negatief' is. De besmettelijkheid blijkt dan ook laag.

Ik ben geïnformeerd door de GGD dat ik in nauw contact ben geweest met een Covid-19 besmet persoon. Mag ik na 5 dagen uit quarantaine als ik negatief test met de sneltest.

Nee, voor personen die door de GGD zijn benaderd via het Bron en Contact onderzoek geldt dat ze na 5 dagen uit quarantaine mogen na een negatief PCR testresultaat. Dit geldt dus niet voor een negatief resultaat met een antigeen sneltest.

Ik heb een negatieve test, hoef ik me nu niet meer aan de richtlijnen van de RIVM te houden?

Nee, zeker niet. De test is een momentopname. Fout negatieve uitslagen zijn mogelijk en indien u  klachten krijgt dient u thuis te blijven en opnieuw te testen.

Ik behoor tot de kwetsbare groepen of ben een zorgverlener, is een negatieve uitslag bij de sneltest met klachten voldoende om aan te nemen dat ik niet besmet ben met het Covid-19 virus?

Vanuit het OMT wordt op 31 December jl. geadviseerd dat de volgende mensen met klachten bij een negatieve sneltestuitslag dit laten bevestigen door een PCR Test:

  • Ernstig zieke personen (kwetsbaar en niet kwetsbaar)
  • Personen in een instelling en die kwetsbaar zijn.
  • Personen zitten niet in een instelling en zijn wel kwetsbaar (Een antigeensneltest volstaat bij kwetsbare personen met milde klachten; als zij ernstiger ziek worden en negatief testen met een antigeensneltest, is bevestiging door een PCR van belang.)
  • Personen die werken met of in contact zijn met kwetsbare personen (zorgmedewerkers, mantelzorgers, bezoekers aan instellingen waar kwetsbare personen verblijven)

Als ik geen klachten heb, kan ik dan met een sneltest laten testen?

Geen enkele test is 100% betrouwbaar. De betrouwbaarheid van de Abbott sneltest is vooralsnog lager dan de PCR test als er geen klachten zijn. Er wordt aangenomen dat de PCR  betrouwbaarder is. Wel worden er grootschalige testen en onderzoeken gedaan en die zijn hoopgevend dat de sneltest ook voldoende betrouwbaar zou zijn bij testen zonder klachten. Er lopen hier verschillende validatiestudie’s voor via de RIVM.